دانشکده تغذیه و علوم غذایی
نقش پروبیوتیک ها در پیشگیری از بیماری ها
محافظت در برابر سرطان روده
دومین سرطان شایع در انسان سرطان روده است. پروبیوتیکهابه عنوان عامل محافظ در برابر گسترش سرطان روده هستند. تومورها در روده بزرگ صد مرتبه سریعتر نسبت به روده کوچک رشد میکنند. به همین دلیل بسیاری از محققین اعتقاد دارند که فلورمیکروبی روده نقش اساسی را در گسترش سرطان روده ایفا میکند. همچنین مشخص گردیده است که گونههای مختلف باکتریایی عموما عامل سرطانهای رودهای هستند و همچنین متابولیسم برخی مواد غذایی سبب افزایش این تومورها می شود.
کاهش ناراحتی های پوستی
همان طور که بدن به تغذیه از مواد غذایی جذب شده توسط روده نیاز دارد،پوست هم نیاز به تغذیه دارد. یکی از راههای بهبود تعادل درونی بدن مصرف پروبیوتیکهاست. استفاده از پروبیوتیکها برای کنترل ناراحتیهای پوستی به چند دهه قبل بر میگردد. به عنوان مثال تحقیقاتی روی لاکتوباسیلها برای درمان آکنه،به خصوص در پسران و دختران زیر 18 سال انجام گرفته که شواهد نشان میدهد این باکتریها ایمن و به میزان %80 موثر بودهاند.
کنترل بیماریهای آلرژیک
گزارشات متعددی از افزایش روزافزون بیماریهای آلرژیک ارثی در دنیای صنعتی امروز منتشر میشود. مطالعات نشان میدهد که میکروفلور نقش مهمی در بیماریهای آلرژیک دارد. اخیراً پتانسیل پروبیوتیکی جهت کاهش بیماریهای آلرژیک روی کودکانی که احتمال ایجاد واکنشهای ایمنی در آنها زیاد بوده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود کودکانی که به مدت 6 ماه پروبیوتیک مصرف کردند،مصرف این مواد موجب کاهش ابتلا به اگزما در این کودکان شده بود.
اثرات ضد بیماری
پروبیوتیکها با کاهش pH روده قادرند رقابت مؤثری با باکتریهای بیماریزای بدن داشته باشند. همچنین بسیاری از لاکتوباسیلها و بیفیدوباکترها قادر به ترشح آنتی بیوتیکهای طبیعی هستند که طیف گستردهای از فعالیت ها را شامل میشوند. برخی گونه های بیفیدوباکترها قادر به ترشح مواد ضد میکروبی هستند که روی بیماریزاهای روده ای مختلف اثر دارند.
بهبود جذب کلسیم
مصرف پروبیوتیکها میتواند سبب افزایش جذب کلسیم در بدن شود. اگرچه روده کوچک جایگاه اصلی جذب کلسیم در انسان است،اما این اعتقاد وجود دارد که مقادیر عمده کلسیم در سراسر روده بزرگ جذب میشوند. تحقیقات مختلف نشان میدهد که پروبیوتیکها جذب کلسیم از روده بزرگ را افزایش میدهند. همچنین افت کلسیم از بافت استخوانی را کاهش میدهند. مصرف 40 گرم اینولین (ترکیب پروبیوتیک) برای مدت بیست و هشت روز سبب افزایش چشمگیری در جذب کلسیم می شود. این در حالی است که دوزهای کمتر (15 گرم اینولین،فروکتوالیگوساکاریدها یا گالاکتوالیگوساکاریدها در روز) زمانی که به 12 فرد سالم به مدت بیست و یک روز داده شد، هیچ اثر عمده ای روی جذب کلسیم یا آهن نشان نداد.
اثر روی چربیهای خون
تحقیقات و فعالیت های بسیاری در زمینه کاهش کلسترول خون با استفاده از ترکیبات غذایی صورت گرفته است. افزایش سطوح کلسترول در خون نشان دهنده عامل خطر برای بیماریهای قلبی و عروقی است. این امر با سطح LDL خون یا لیپوپروتئینهایی با دانسیته کم ارتباط مستقیم دارد. در ارتباط با مصرف پروبیوتیکها شواهدی وجود دارد که نشان میدهد پروبیوتیکها قادر به کاهش کلسترول کل و لیپوپروتئینهای با دانسیتۀ کم بوده و به صورت غیر مستقیم تاثیر مثبتی در کاهش فشار خون دارد. پروبیوتیکها با تولید انسولین سنتز تری گلیسیریدها را در جگر کاهش میدهند و این امر میتواند تاثیر مثبتی بر چربی خون داشته باشد./ف.نوروزی فرد
«نسترن نیکجو» کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی
پایان خبر
نظر دهید